Kategoriler
  • Kategori yok
Arşivler

MEDİTASYON

Plum Village’ın da kurucusu Zen Budist öğretmen Thich Nhat Hahn meditasyonu; ” Meditasyon bir lüks değil; yaşam amacımızı gerçekleştirerek kendimize ve başkalarına yardım etmek için en iyi halimizi bulma yolunda bir ihtiyaç” olarak tanımlıyor.

Eski Budist eserlerinin yazıldığı Pali dilinde ” bilinçli farkındalık ” tanımının kökeni ” sati ” kelimesinden geliyor. Bu kelimenin en yakın anlamı ” bir nesneyi zihinde tutmak anlamında ” hatırlıyor olmak ” . Budistler; şimdiki zamanın içinde olduğumuzu unuttuğumuz anda ondan uzaklaştığımızı söylüyorlar. Şimdiki zamanı hatırlıyor olmak bilinçli bir çaba gerektiriyor. Bilinçli farkındalık pratiklerinde şimdiki zamanın içinden bir meditasyon objesi seçerek ( nefes, düşünceler, beden ya da etrafımızda olan bir obje ) alışkın olduğumuz yorumları yapmadan; tekrar tekrar dikkatimizi anın içinde olana yerleştirmeyi araştırıyoruz. Böylelikle anın saf hali içinde; geçmişten gelen yargılardan, geleceğe dair kaygılardan bağımsız olarak ne yapmamız gerekiyorsa onu yapabilme yetisini kazanıyoruz. Konuşan zihin biraz sakinleştiği zaman bütünün iyiliği için kendi hizmetimizi sunabilmemiz kolaylaşıyor ve başkalarına hizmet ettiğimiz ölçüde aslında kendi yolumuz aydınlanıyor; yaşam amacımız ışıldıyor.

Tüm pratikler aynı zamanda adeta bankada biriktirdiğimiz paralar gibi; zor zamanlarda kendi merkezimizde kalabilmek ve etrafımıza faydalı olmaya devam edebilmek için kabımızı genişletiyoruz.

“ Sadece otur, her şey her zaman göründüğü gibi değil. “ Suzuki Roshi

Bana Ulaşın

    © 2024, Gönenç Sılay. Her hakkı saklıdır. Fotoğraflar: @gundogduphotography